دیگ روغن داغ چیست؟

دیگ روغن داغ چیست؟

دیگ روغن داغ چیست؟

دیگ روغن داغ یا بویلر روغن داغ (Hot Oil Boiler) یا هیتر روغن داغ (Thermal Oil Heater) دستگاهی است که جهت انتقال حرارت بین سیال گرما گیرنده (روغن مخصوص حرارتی) و سیال گرما دهنده (گازهای داغ حاصل از احتراق مشعل) به کار می رود. در این دیگ ها با ایجاد سطح انتقال حرارت لازم ، گرمای گازهای حاصل از احتراق مشعل به روغن حرارتی در حال گردش منتقل گشته و موجب افزایش دمای آن می گردد.

با استفاده از دیگ روغن داغ دستیابی به دمای بالا در فشار کار پایین امکان پذیر می باشد. درجه حرارت کار دیگ روغن داغ معمولا بین ۱۵۰ الی ۳۰۰ درجه سانتیگراد می باشد. (دماهای کار بالاتر مستلزم استفاده از متریال ، تجهیزات و روغن حرارتی مخصوص بوده و با توجه به خطرات و استهلاک بیشتر سیستم توصیه نمی گردد.)

اصول طراحی و ساخت بویلر روغن داغ

دیگ یا بویلر روغن داغ باید به گونه ای طراحی و تولید گردد که انتقال حرارت در سه پاس کامل حرارتی بین روغن و گازهای حاصل از احتراق صورت گیرد. افزایش سطح انتقال حرارت در هیتر روغن داغ موجب استفاده بیشتر از انرژی و کاهش مصرف سوخت می گردد.

به علاوه در دیگ های روغن داغ باید حرارت به صورت یکنواخت به روغن حرارتی که  در کویل های حرارتی مارپیچ در حال حرکت و سیرکولاسیون می باشد انتقال یابد. هرگونه حرارت غیر یکنواخت و بیش از اندازه یا توقف حرکت روغن در مسیر کویل حرارتی موجب افزایش دمای روغن شده و در صورتی که دمای روغن به بیش از حداکثر دمای کاری مجاز آن افزایش یابد به سرعت باعث اکسیداسیون روغن و تشکیل لجن یا کک در سیستم و اسیدی شدن روغن می شود که در عمل در فاصله زمانی کوتاهی سیستم را از کار خواهد انداخت.

لازم به ذکر است با توجه به دمای کاربالا در بویلر های روغن داغ رعایت اصول ایمنی در طراحی و ساخت آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و هرگونه بی توجهی به پیچیدگی های فنی و اصول ایمنی آن می تواند موجب ایجاد صدمات جانی و خسارات های مالی فراوانی گردد . متاسفانه تاکنون هیچگونه استاندارد ملی و اجباری جهت هیتر روغن داغ  تدوین نگردیده است. بنابراین تولیدکنندگان معتبر معمولا با استفاده از اصول فنی ارائه شده در استاندارد آلمان به شماره DIN4754 نسبت به طراحی و تولید آن اقدام می کنند.

DIN 4754 – Heat transfer installations working with organic heat transfer fluids – Safety requirements, test – Standard

بویلر روغن داغ بر اساس ظرفیت به صورت تک کویل ، دو کویل یا سه کویل تولید می گردد و هر کویل از یک ، دو یا سه نخ لوله در کنار هم تشکیل شده است. ( معمولا از دو کویل حرارتی و هر کویل از یک یا دو نخ لوله تشکیل شده است.).

 

کلیه ورق های مصرفی درساخت شل ، محفظه احتراق و  درام  در ساخت دیگ های روغن داغ باید از نوع DIN17155-17MN4  باشد این نوع ورق آتشخوار مخصوص ساخت بویلر روغن داغ بوده و از استحکام کششی بالایی بر خوردار است.  همچنی لوله ها (تیوب­ Tube )  ­مصرفی بایداز نوع بدون ­درز آتش­خوار­ طبق ­استاندارد DIN17175-ST35.8 باشد.  لازم بذکر است  دیگ های روغن داغ دارای  یک درام با طراحی ویژه در انتهای دیگ بوده که موجب استفاده حداکثر از انرژی می گردد.

انواع هیتر روغن داغ

– بویلر روغن داغ افقی یا عمودی: دیگ های روغن داغ متناسب با ظرفیت و مشخصات طراحی به دو صورت افقی یا عمودی تولید می گردد که هر دو دارای معایب و مزایای مربوط به خود می باشد. معمولا از دیگ های عمودی  بیشتر در ظرفیت های پایین و یا به دلیل محدودیت فضا استفاده می گردد. همچنین بویلرهای افقی معمولا دارای راندمان بالاتری می باشند.

– بویلر روغن داغ گاز سوز ، گازوئیل سوز ، دوگانه سوز:  دیگ های روغن داغ بر اساس سوخت در دسترس در محل نصب به همراه مشعل گازسوز یا مشعل گازوئیل سوز یا مشعل دوگانه سوز (گاز و گازوئیل) یا مشعل سه گانه سوز ( گاز ، گازوئیل و مازوت)  تولید می گردد.

ایمنی و خطرات دیگ روغن داغ

ایمنی در محیط کار از اولویت های اولیه و غیر قابل انکار می باشد که در کلیه زمینه ها باید به آن توجه نمود.  در بویلر های روغن داغ به دلیل دمای بالای روغن بحث ایمنی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و هرگونه بی توجهی می تواند موجب آتش سوزی های شدید و ایجاد صدمات جانی و خسارات های مالی فراوانی گردد.

– یک دیگ روغن داغ با کیفیت و استاندارد باید توسط تولیدکنندگان متخصص و با تجربه تولید گردد. تولید این محصول دارای پیچیدگی ها و ظرایفی بوده که نیازمند دانش تخصصی و تجربه لازم می باشد. پیش از خرید ابتدا لازم است از توانایی و تخصص فنی تولید کننده اطمینان حاصل نمایید. موارد بسیار زیادی مشاهده شده که ساخت بویلر روغن داغ به دلیل قیمت  پایین به تولید کنندگان غیر معتبر سپرده شده و مشکلات فراوانی به وجود آورده است.

– یک دیگ روغن داغ استاندارد و با کیفیت باید با استفاده از مصالح با کیفیت و مطابق استاندارد تولید گردد. استفاده از لوله های غیر آتشخوار یا درزدار تحت هیچ عنوان مجاز نمی باشد. همچنین ورق های مصرفی باید مطابق استاندارد از نوع آتشخوار ۱۷mn4 باشد.  استفاده از ورق ها و لوله های با ضخامت کمتر از حد مجاز می تواند موجب کاهش طول عمر دیگ و خطرات فراوان گردد.

– کلیه جوشکاری های هیتر روغن داغ باید توسط شرکت بازرسی شخص ثالت تحت نظارت اداره استاندارد به روشRT (رادیوگرافی) و UT (اولتراسونیک) کنترل گردیده و گزارشات به صورت کامل ارائه گردد تا از کیفیت جوش ها اطمینان لازم حاصل گردد.

– یک دیگ روغن داغ باید مجهز به سیستم کنترل با تجهیزات با کیفیت و معتبر باشد تا در صورت بروز هرگونه مشکل از قبیل افزایش دمای روغن بیش از حد مجاز ، عدم چرخش روغن و … به صورت خودکار با قطع مشعل از ادامه کار دیگ جلوگیری نماید.

مشخصات فنی دیگ روغن داغ

دیگ های روغن داغ گروه صنعتی از ظرفیت ۱۰۰ هزار تا ۵ میلیون کیلوکالری در ساعت به صورت سه پاس و با راندمان بالا و در دو مدل افقی و عمودی تولید می گردد.

– کلیه ورق های مصرفی در ساخت از نوع ورق آتشخوار DIN17155-17MN4 می باشد این نوع ورق مخصوص ساخت دیگ های روغن داغ بوده و از استحکام کششی بالایی برخوردار است.
– لوله های مصرفی تماماً از نوع بدون درز آتش خوار و طبق استاندارد DIN17175-ST35.8 می باشد.
– کلیه جوشکاری ها بر اساس WPS و PQR تایید شده اداره استاندارد و توسط جوشکاران دارای گواهینامه تایید صلاحیت انجام می گیرد.
– کلیه الکترود های مصرفی از نوع E7018 و با پیش گرم ۳۰۰ درجه سانتیگراد و جوش های اصلی با دستگاه جوش اتوماتیک از نوع زیر پودری می باشد .
– کلیه جوش های انجام شده توسـط تیم کنتـرل کیفـی به روش های MT (ذرات مغناطیسی) ، UT (اولتراسونیک) و RT (رادیوگرافی) کنترل می گردد.
– پس از اتمام مونتاژ ، دیگ با فشار ۵/۱ برابر فشار طراحی به صورت هیدرواستاتیک تست شده و سرانجام با پشم سنگ به ضخامت حداقل۱۰۰ میلی متر عایق و با روکش استنلس استیل به ضخامت حداقل ۱ میلی متر پوشش داده می شود.
– ارائه بویلر های روغن داغ به صروت پکیج کامل شامل مشعل، پمپ سیرکولاسیون، پمپ تغذیه، منبع انبساط، منبع تغذیه و… امکان پذیر می باشد.

مزایای بویلر روغن داغ

با استفاده از دیگ روغن داغ (برخلاف دیگ آبداغ یا بخار) دستیابی به دمای بالا در فشار کار پایین امکان پذیر می باشد. درجه حرارت کار دیگ روغن داغ معمولا بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد می باشد.
برخی مزایای سیستم روغن داغ نسبت به آب داغ یا بخار عبارت است از:
– تامین دمای بالا در فشار کار پایین.
–  عدم رسوب گرفتگی و عدم کاهش انتقال حرارت.
–  عدم نیاز به سختی گیر ، دی اریتور ، منبع کندانس و…
–  عدم خوردگی به دلیل ساختار شیمیایی روغن حرارتی.
–  عدم احتمال یخ زدگی در مواقع خاموش بودن دستگاه.
–  کاربری راحت تر و نیاز به نگهداری کمتر و آسان تر.
– طول عمر بیشتر و ایمنی واطمینان بالاتر.
لازم به ذکر است با توجه به دمای کار بالا در بویلر های روغن داغ رعایت اصول ایمنی در طراحی و ساخت آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و هرگونه بی توجهی به پیچیدگی های فنی و اصول ایمنی آن می تواند موجب ایجاد صدمات جانی و خسارات های مالی فراوانی گردد .

افزودن دیدگاه جدید

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.‎